Thema landelijke BHV dag “24/7 x 52 = 365”

Thema landelijke BHV dag “24/7 x 52 = 365”

Nieuws

Thema landelijke BHV dag “24/7 x 52 = 365”

Het thema voor de landelijke Dag van de BHV 2017 luidt “24/7 x 52 = 365”. Met dit thema vraagt Dag van de BHV aandacht voor het feit dat overal en altijd BHV’ers aanwezig zijn. Binnen de organisatie zijn het de naaste collega’s die tot bedrijfshulpverlener of EHBO’er zijn opgeleid. Ingeval van een calamiteit treden zij direct handelend op, eventueel in afwachting van de komst van professionele hulpverleners. Ook buiten werktijd vervullen bedrijfshulpverleners vaak een voorpostfunctie voor de professionals. Dag van de BHV vraagt aandacht en waardering voor de inzet van de collega’s, die niet alleen binnen de eigen organisatie maar ook daarbuiten plaatsvindt. Door andere landelijke initiatieven en stichtingen zoals Hartveilig Wonen en de Hartstichting, wordt de laatste jaren meer en meer een beroep gedaan op bedrijfshulpverleners voor een inzet als burgerhulpverlener. Dag van de BHV vindt voor het zesde achtereenvolgende jaar plaats binnen deelnemende organisaties. Organisaties vragen op eigen wijze extra aandacht voor deze collega’s. Dag van de BHV stelt hiertoe gratis promotiemateriaal beschikbaar. Dit jaar vindt Dag van de BHV plaats op maandag 6 november.

Aantal arbeidsongevallen 2016, inzet BHV

Jaarlijks wordt de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) gepubliceerd door TNO in samenwerking met het CBS. De NEA 2016 (publicatie 9 mei 2017) vermeldt dat vorig jaar de meeste arbeidsongevallen hebben plaatsgevonden in de horeca (5,3%) gevolgd door de bouw (4%), de zorg (3,8%) en de industrie (3,6%). Snij-, prik-, steek- of schaafwonden is met 30,2 % het meest voorkomende letsel. Samen met verstuiking en verrekking (20,8%) zijn deze ongevallen in iets meer dan 50% de oorzaak van arbeidsongevallen. ‘Anders’ volgt met 15,6% op de derde plaats, op de voet gevolgd door psychisch met 14,6%. Medische begeleiding op het werk (BHV, EHBO) heeft in 19,4% van de ongevallen plaatsgevonden. 17,1% van de collega’s met een arbeidsongeval ging voor behandeling (door) naar de spoedeisende-eerstehulpafdeling van het ziekenhuis.

Belang van bedrijfshulpverleners, ook op straat

De media berichten met regelmaat over hulp die door omstanders wordt geboden op het moment dat er een ongeluk plaats heeft gevonden. Een voorbeeld (oktober 2016) is de ‘bakfietsbaby’ waarbij de baby na gered te zijn uit het water, door een passerende BHV’er is gereanimeerd. “Met dank aan haar BHV-cursus wist Rosalina meteen wat ze moest doen.” aldus de verslaggever van Omroep West. Dagelijks vinden er tal van inzetten plaats die de media niet halen, maar waarbij BHV’ers hulp bieden. Het laatste feit wordt bevestigd door de ambassadeur van Dag van de BHV, korpschef van politie Erik Akerboom. Akerboom: “Wij ervaren telkens weer van nabij hoe nuttig en noodzakelijk BHV’ers zijn.”

Over Dag van de BHV

Met Dag van de BHV wordt iedere eerste maandag van november landelijk aandacht gevraagd voor de inzet van alle circa 500.000 bedrijfshulpverleners die Nederland rijk is. Besef, waardering en support zijn sleutelwoorden voor deze Dag. Binnen de organisaties wordt de niet-BHV’er gevraagd zich te realiseren dat hun BHV-collega zich inzet juist voor de ander. Boegbeeld van Dag van de BHV, korpschef van politie Erik Akerboom, stelt over bedrijfshulpverleners: “Hun nabijheid, alertheid en doeltreffendheid voorkomen veel ellende en betekenen regelmatig het verschil tussen leven en dood. Niet alleen tijdens hun werkuren. Bedrijfshulpverleners springen ook op straat bij als de nood aan de man of vrouw komt. Hulp verleen je nu eenmaal niet vanwege de wet, maar uit het hart en met gezond verstand.”

Volg de laatste ontwikkelingen via de website www.dagvandebhv.nl

Bron: NEA

Quinton staat voor:

Kunnen wij iets voor u betekenen?

Stuur ons dan een bericht

Cursus Thema landelijke BHV dag “24/7 x 52 = 365” direct aanvragen

Vul hieronder uw gegevens in of vraag een offerte aan via Mijn Quinton

Locatie *