EHBO: wat neem ik mee op vakantie?

EHBO: wat neem ik mee op vakantie?

Nieuws

EHBO: wat neem ik mee op vakantie?

Wat wordt het deze zomer? Zon, zee en strand? Bergen en bos? Of ontdekt u graag een grote stad? Hoe u ook op vakantie gaat, het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt, ook als het aankomt op eerste hulp. Want een ongeluk zit in een klein hoekje. En áls er iets gebeurt, wilt u snel en zonder al teveel stress kunnen handelen, vooral als het om uw kind gaat. Een aantal tips.

Belangrijke voorzorgsmaatregelen
Natuurlijk kunt u niet overal op zijn berekend. Maar u kunt tijdens de voorbereiding op uw vakantie wel alvast de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

Verdiep u in uw bestemming
Gaat u veel de natuur in? Neem dan beslist een tekentang mee. Houdt u een strandvakantie? Zorg dan dat u weet hoe u een kwallenbeet behandelt. En neem sowieso zonnebrand mee met de juiste beschermingsfactor. Kortom: houd rekening met uw bestemming.

Houd rekening met eventuele gevoeligheden, kwalen en beperkingen
Ieder mens heeft wel iets: een gevoeligheid of allergie, een kwaal of een beperking. De een is gevoelig voor wespensteken, een ander heeft hooikoorts. Nog weer een ander is wat moeilijk ter been. Zorg dat u alles bij de hand heeft. Check, check, dubbel check.

Is uw verbanddoos nog compleet en actueel?
Gaat u met de auto op vakantie? Controleer dan of de verbanddoos nog compleet en actueel is. Zit alles erin? Zijn er geen spullen over datum (zoals de jodium)? Ook als u met het vliegtuig op vakantie gaat, is het verstandig een verbandtas mee te nemen met daarin de juiste materialen.

Neem de belangrijke telefoonnummers mee
Zorg dat u alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Natuurlijk het telefoonnummer van uw verzekeraar. En het alarmnummer voor spoedeisende hulp van het vakantieland (in Nederland: 112). Bewaar deze nummers op een handige plek, zodat u ze altijd bij u heeft, waar u ook bent. Komt u in een situatie waarin u een noodnummer moet bellen? Meld dan het aantal slachtoffers, het vermoedelijke letsel en de ingang/route die de hulpdiensten het beste kunnen rijden.

Praktische tips
In een vakantie kan er natuurlijk altijd iets gebeuren. Meestal gaat het gelukkig om klein leed, zoals een blaar, een lichte (zon)verbranding, een wondje of een verstuiking. Op de website van Oranje Kruis vindt u vele praktische EHBO-tips. Handig om bij de hand te hebben. We noemen er een paar, toegespitst op vakanties in warme landen:

Bescherming tegen de zon
Huidverbranding is de meest voorkomende calamiteit tijdens een zonvakantie. Neem dus uw maatregelen. Gebruik een zonnebrand met minimaal factor 30. Dat is niet alleen belangrijk voor de tere kinderhuid, maar beslist ook voor uw eigen bescherming. Smeer de huid verdeeld over de dag goed in. En neem een hoed of pet mee. Dit voorkomt niet alleen verbranding van de hoofdhuid, maar ook een zonnesteek: een niet te onderschatten gevaar. En blijf tijdens de heetste uren zoveel mogelijk uit de zon.

Neem maatregelen tegen uitdroging
Zeker in landen met een warm klimaat ligt uitdroging op de loer. ‘Vreemd’ eten in combinatie met hitte kan ervoor zorgen dat uw kind aan de diarree gaat. Blijft de diarree langere tijd aanhouden, dan neemt het risico op uitdroging snel toe. Laat uw kind dus de hele dag door voldoende water drinken en zet uw kind dagelijks onder een koele douche. En neem ORS (met bijvoorbeeld een sinasappelsmaak) mee uit Nederland. Dit is een mengsel van zouten en druivensuiker. Dit zit ook in verschillende sportdranken. In het buitenland vindt u vaak lastiger het juiste middeltje.

Oververhitting
Hoed u voor oververhitting als gevolg van hoge temperaturen en felle zon. Symptomen van oververhitting zijn: pijn in de spieren van armen en benen, hevig transpireren en misselijkheid in combinatie met rood-gestuwde huid of juist een bleke huid. Bij een hitteberoerte loopt de lichaamstemperatuur op tot boven de 40,5 graden Celsius. Wat te doen?

  • Breng het slachtoffer naar een koele omgeving;
  • Geef hem te drinken (liefst een sportdrank) – bij sufheid niet laten drinken;
  • Koel de pijnlijke spier, geef voorzichtig tegenrek bij spierkramp;
  • Bij een stoornis in het bewustzijn: bel 112 (bij vakantie in Nederland), het alarmnummer van het land of uw zorgverzekeraar (bij vakantie in het buitenland).

Bloedneus
Een bloedneus kan ontstaan door vallen, maar ook door hitte. Wat te doen:

  • Laat de neus een keer goed snuiten (niet na een ongeval, val of harde klap op het hoofd!);
  • Knijp de neus met duim en wijsvinger ongeveer tien minuten dicht;
  • Laat het slachtoffer in een voorovergebogen houding zitten;
  • Is de bloeding na 10 minuten nog niet gestopt, schakel dan een huisarts in;
  • Bel het noodnummer bij shockverschijnselen of bij hersenletsel na een ernstig ongeval of val.

Tekenbeet
Een teek moet u zo snel mogelijk verwijderen, want deze kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Wat moet u wel en niet doen?

  • Gebruik voor het verwijderen van de teek geen alcohol of benzine;
  • Pak met behulp van een tekenpincet de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid;
  • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek;
  • Ga naar de huisarts als: de teek er niet uit wil, als er in de weken erna een rode kring rondom de beet ontstaat, of als er na een tekenbeet sprake is van ongewone vermoeidheid, koorts, verminderde eetlust of pijn aan de gewrichten.

De kans dat er tijdens uw vakantie iets gebeurt, is natuurlijk niet zo enorm groot. Maar een goede voorbereiding betekent dat u zich daar in elk geval geen zorgen over hoeft te maken.

Alvast een fijne vakantie toegewenst!

Stephan den Hollander
Directeur, Quinton BHV

Kunnen wij u helpen?

Neem contact op

Quinton staat voor:

Kunnen wij iets voor u betekenen?

Stuur ons dan een bericht

Cursus EHBO: wat neem ik mee op vakantie? direct aanvragen

Vul hieronder uw gegevens in of vraag een offerte aan via Mijn Quinton

Aantal personen *
Locatie *
Bedrijfsgegevens
Bedrijfsnaam *
Straatnaam + Huisnummer *
Postcode *
Woonplaats *
Contactgegevens
Voornaam *
Tussenvoegsel
Achternaam *
Telefoon *
E-mail *