Zit uw organisatie in een gebouw waar een brandmeldinstallatie verplicht is? Dan moet u een procedure hebben voor het reageren op een brandmelding en het ontruimen van het gebouw. De Arbowet eist dat een werkgever voldoende maatregelen treft om bedrijfshulpverleningstaken te organiseren en te borgen. Beide kunt u opnemen in een BHV-ontruimingsplan. We adviseren u graag over het opstellen hiervan, conform de structuur van NEN 8112 ‘leidraad voor ontruimingsplannen’.
Wat is een ontruimingsplan?
Voor veel organisaties is een summier ontruimingsplan (ontruimingsinstructie) voldoende. Zoals eenvoudige, laagrisicobedrijven met een kleine BHV-organisatie. Het kan ook een uitgebreid plan zijn met bijlagen. Het ontruimingsplan zit in een handzame koffer met hulpverleningsinformatiekaart, gelamineerde ontruimingsplattegrond, vermelding van de objectgegevens en de instructies bij brand, bommelding en ontruiming.
- Het plan geeft aan hoe de medewerkers of bewoners moeten handelen bij brand.
- In het plan staat hoe de alarmering, zowel in- als extern tot stand wordt gebracht.
- In het plan is een schematisch overzicht opgenomen over de procedure na de alarmering.
- Van iedere taak wordt een korte, puntsgewijze instructie opgesteld. Deze instructies moeten goed op elkaar aansluiten, zonder overlappingen.
- In het plan zijn van elke bouwlaag de vluchtwegen op tekening aangegeven.
Inclusief veiligheidsplattegronden
Quinton levert het BHV-ontruimingsplan standaard met veiligheidsplattegronden. Deze zijn bestemd voor de bedrijfshulpverlening. Op een veiligheidsplattegrond staat veiligheidsinformatie over het gebouw. Deze informatie kan bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van een ongeval of calamiteit.
Optioneel: ontruimingsplattegronden
Wilt u ook een ontruimingsplattegrond laten maken? Dat is optioneel mogelijk.
Lees meer over ontruimingsplattegronden
Onze aanpak
Inventarisatie
Tijdens een inventariserend gesprek en een rondgang door het gebouw worden de benodigde gegevens verzameld voor de opzet van het BHV-ontruimingsplan. Hierbij is het uitgangspunt dat de klant vooraf tekeningen aan levert, bij voorkeur in een DWG-bestand.
Uitvoering
Na de inventarisatie stellen we een concept-BHV-ontruimingsplan op. Ook tekenen we de concept-veiligheidsplattegronden. Als u dit wenst, maken we ook de ontruimingsplattegronden.
Informeer naar de mogelijkheden